Latex, Vinyl eller PVC – hvad er forskellen?

Latex catsuit, Vinyl kjole eller PVC bodysuit, det kan være en jungle at finde frem til lige det, du leder efter, når vi taler om det flotte og frække skinnende materiale. Vi har nemlig med 3 materialer at gøre, som umiddelbart ligner hinanden. Derfor har de forskellige udtryk, en tendens til at blive brugt i flæng af detailhandlere for tøj, fremstillet af skinnende, plastbelagte materialer. Hvilket kun gør det endnu mere forvirrende og svært at finde præcis det du leder efter. 

De 3 materialer er i virkeligheden ret forskellige fra hinanden og har hver sine fordele og ulemper.

Hos COAX Copenhagen, har vi en del forskellige efterspørgsler fra kunder, der søger styles med den flotte skinnende overflade og ofte lyder deres efterspørgsel på latex styles. Det er dog yderst sjældent, at det rent faktisk er en latex style de ønsker. Man har en forestilling af hvad man gerne vil have, men når de forskellige udtryk for materialerne bliver kastet rundt, er det heller ikke nemt at finde det man i virkeligheden søger.

Vi pensler derfor de 3 look-a-like materialer ud fra hinanden, så det bliver nemmere for dig at finde frem til præcis den kjole, catsuit eller nederdel du ønsker.

Latex

Latex

Latex er det materiale de fleste forbinder med det tætsiddende og skinnende look. Latex er dog et yderst sensitivt materiale og selvom det ser fantastisk flot og sexet ud på, så har det ikke særlig mange andre fordele.

Latex er ikke et åndbart materiale og derfor er det meget modtageligt for bakterier, hvis du ikke rengør og opbevarer det korrekt. Da Latex er så sensitivt, anbefales det også at holde ting, som smykker og lange negle langt væk fra materialet, fordi det meget let går i stykker - du kan næsten sammenligne det med et par nylonstrømper i denier 20. Latex tåler heller ikke kontakt med ting, som kobber og messing, og også mad og olie er bandlyst. Selv et par nikotinfingre kan misfarve latex.

Latex tøj kan være et helt projekt at få på – forstil dig at tage en u-oppustet ballon på, det kan tage sin tid. Du vil som oftest opleve at modtage dit latex tøj med en mat og tør overflade, da latex fra producentens side, får en overfladebehandling med talkum for at reducere friktionen på materialet, som ellers ville klæbe til sig selv og blive beskadiget.

For at få den skinnende og glossy overflade, skal du bruge en særlig latex spray, som smøres på med bløde bevægelser.

Latex tøj skal altid vaskes efter brug, og igen have en behandling med talkum inden det lægges til opbevaring, til næste gang du skal bruge det.

Derfor er det de fleste nok i virkeligheden søger enten Vinyl eller PVC styles. Disse to syntetiske materialer er fremstillet af det samme - polyvinyl chloride.

Begge materialer består normalt af en bagside vævet af polyesterfibre, med en overfladebelægning af skinnende plast.

Vinyl og PVC er meget ens i tekstur og holdbarhed, men der er nogle vigtige forskelle, som er værd at kende til.

Vinyl

Vinyl

Vinyl er afledt af kul eller petroleumsolie. Det er en smule tykkere og hårdere og knap så fleksibelt som PVC. Dog stadig et fleksibelt materiale. Det er til dig, der gerne vil have et lidt tykkere materiale, som også tjener formålet at 'holde på kroppen' og stramme mere ind, hvis du har den korrekte størrelse vel at mærke.

Vinyl er en smule lettere at vedligeholde og opbevare, men der er stadig særlige hensyn du skal tage.

Du kan vaske dit vinyl tøj i hånden med lunket vand og et mildt vaskemiddel. Vi anbefaler at du lægger tøjet til tørre på et håndklæde og forsigtigt gnider tøjets overfladebelægning tør med en blød og fnugfri klud. Sørg altid for at lynlåse, spænder og lommer er helt tørre.

Dit vinyl tøj skal have luft og plads omkring sig. Du må derfor ikke folde det sammen og mase det ned i en skuffe med andet tøj. Hæng det gerne på en bøjle med afstand til andre materialer, da det kan risikere at smitte af på lysere materialer. Du kan evt. hænge det i en tøjpose af bomuld – og aldrig i en plastik tøjpose.

PVC

PVC

PVC er afledt af olie, naturgas eller luft og er en underkategori til vinyl, men er en smule tyndere i materialet. PVC er meget fleksibelt og har en fantastisk elasticitet, og så har det en helt særlig evne til at tilpasse sig kropstemperaturen, hvilket gør PVC tøj meget behageligt at have på og går nærmest i ét med huden, som føles helt smooth og glat.

PVC tøj er en del lettere at både vedligeholde og opbevare, da det tåler mere og er resistens overfor både alkohol og olie. Du opbevarer bedst dit PVC tøj ved, at folde det forsigtigt uden at trykke eller krølle det for meget. Vi anbefaler dog at du hænger de lidt større styles, som catsuits og trench coats på bøjle med lidt plads omkring. På den måde forbliver dit PVC tøj ubeskadiget og holder formen.

Du kan som oftest rense PVC tøj med en fugtig klud med lunket vand – undgå meget varme og meget kolde temperaturer. Hvis du alligevel synes dit PVC tøj trænger til en ordentlig rengøring og opfriskning, kan du med fordel lægge tøjet i en vaskepose og benytte dit skåne/håndvask program på vaskemaskinen. Sørg efterfølgende for at tørre tøjets overfladebelægning med et blødt håndklæde eller en fnugfri klud, så du undgår skjolder fra vandet og læg det derefter fladt ned på tørrestativet, til det er helt gennemtørt.

COAX pigernes konklusion

Som du nok kan fornemme i artiklen du netop har læst, så anbefaler vi enten Vinyl eller PVC styles, da disse to materialer simpelthen er mest anvendelige og nemme at have med at gøre. Latex er et materiale, som kræver enormt meget og er derfor heller ikke, et materiale du finder hos COAX Copenhagen.

Du kan gå op opdagelse i vores Vinyl, PVC og Wetlook univers her.