Sådan finder du den rigtige bh størrelse!

Hvordan finder jeg min bh størrelse?

Jeg har stillet alle de “dumme” spørgsmål om bh’er og bh størrelser – så du ikke behøver at spørge!

Af en eller anden grund, er det at købe en bh og finde sin bh størrelse, en af de mest komplicerede processer EVER! Så jeg satte mig for at opsøge og spørge de super dygtige lingeri eksperter i samtlige undertøjsforretninger og hive så meget ekspertviden ud af dem, som overhovedet muligt.

Så scroll videre ned for noget seriøs viden om bh størrelser! First thing first:

Hvordan ved jeg om min bh har den rigtige størrelse?

"Din bh prøver at tale til dig – det er sådan jeg ser det” siger Carina (mit første ekspert offer).

"Du skal først og fremmest lægge mærke til hvad det er, der har generet dig ved din bh i løbet af dagen. Så inden du flår bh’en af, når du træder ind af døren efter arbejde – hvilket de fleste af os nok kan nikke genkendende til (guilty!) – så stop lige op og noter dig, hvad der har generet dig i dag (og her taler vi altså kun om bh’er og ikke Lars fra regnskab, som er SÅ irriterende). Generer bh hægten i ryggen? Kradser den? Skærer bh bøjlerne ind i huden? Hvor skærer bh bøjlerne ind – i siden eller mellem brysterne? Glider bh stroppen ned hele tiden (dér var mit problem)?

Du ved at du ikke er helt tilfreds med din bh, men vi kvinder har som regel såååå travlt med alt muligt andet, at vi ikke får gjort noget ved det og så har vi samme problem igen i morgen.

Nu har vi anerkendt problemet - det er første step på vejen.

Okay got it!
Har du et hurtigt trick til, at finde ud af hvad der er galt med min bh?

”Du kan tage T-shirt testen." foreslår Carina. "Når du tager en stram hvid t-shirt på, kan du meget nemt se dine problemer.

Det kan være skålens topkant, der løber med opmærksomheden, fordi den gaber. Det kan også være at bh stropperne eller bøjlen gnaver ind i huden  - ingen af dele ser særlig pænt ud, når du har en hvid t-shirt på." siger hun.

Smart! Jeg kan tydeligt se hvilke problemer jeg har og jeg er så klar til at sætte ind. Videre til mit næste offer - Natalie.

T-shirt bh testen

Hvordan vil du - som professionel - måle min bh størrelse?

”Typisk, vil jeg måle omkredsen under barmen – omkring dine ribben- og omkredsen henover din barm. Det giver mig din omkreds og din skål størrelse. Men der er mere end det.”

"Jeg gør mere end blot at måle dig. Jeg kigger også på din kropsform, din brystform og hvor langt dine bryster sidder fra hinanden" siger Natalie. "Jeg kigger også på hvilket mærke, den bh du har på, er fra og på hvilken størrelse du tror du er.”

Er brystformer så forskellige?

Ja, der findes 7 brystformer - der findes mange flere, men der er 7 som vi altid tager udgangspunkt i.

Find din brystform

Slanke bryster

Slanke bryster er som regel fyldigere for neden og en del fladere foroven. Slanke bryster er også længere, end de er brede. Det kan derfor være svært for piger med slanke bryster, at finde en god bh. Mit råd er, at købe en bh med en lidt større skål. Har din bh en lidt større skål, kan den ’samle hele brystet op’, når du justerer stropperne, og dine bryster kommer til at syne mere fyldige!

Klokkeformede

Klokkeformede bryster er meget lig de slanke bryster, men er en del større og derfor mere volumniøse.

Runde bryster

Dine bryster er runde, når de fylder lige meget foroven og forneden. 
Har du runde bryster, kan du stort set vælge og vrage bh’er på alle hylder! Lucky you!

Dine bryster er lige, de er symmetriske og de sidder lige hvor de skal. Du er faktisk også så heldig, at du slet ikke behøver en bh!

Piger der får lavet bryster, vælger som regel enten runde implantater eller dråbeformede implantater.

Øst-Vest bryster

Peger dine brystvorter ud til siderne? Så har du højst sandsynligt Øst-Vest bryster.
Men det behøver ikke kun være dine brystvorter, der vil i hver sin retning – det er i de fleste tilfælde hele brystet, der prøver at stikke af i hver sin retning.

Asymmetriske bryster

De fleste kvinders bryster er faktisk asymmetriske – det gælder både størrelsen og formen. Men det er dog sjældent, at forskellen er så stor, at man skal ud og investere i speciel bh’er.

Synes du at dine bryster er tydeligt asymmetriske, er et godt tip, at købe en bh med pads (puder/indlæg), her kan du tage den ene pad ud og derved give ekstra fylde til det mindste af dine bryster.

Dråbeformede bryster

Dråbeformede bryster giver sig selv -  de er formet som dråber. Brysterne er runde og en smule smallere foroven. Det er typisk også det plantat, man får lagt ind, når man skal have lavet silikonebryster – men det er en helt anden snak.

'Side-Set' bryster

Er der et lidt større mellemrum mellem dine bryster? Så kan du kalde dem for ’side-set” bryster. ’Side-set’ brysterne er typisk mere voluminøse end øst-vest bryster og brystvorterne prøver heller ikke at stikke af på samme måde.

Okay... så det betyder altså noget, hvilken brystform jeg har?

"Folk er altid meget fokuseret på bh størrelsen, som står i bh’en – omkredsen og skålen – og de to størrelser betyder selvfølgelig noget" siger Natalie. "Men brystformen og bh typen er også utrolig vigtig at have med i regnestykket. ” Puhhh, det bliver ikke ligefrem mere simpelt…

Natalie fortsætter “For eksempel kan kvinder med øst-vest eller ‘side-set’ bryster, som derfor har et bredere mellemrum mellem brysterne, ikke have bh’er med bøjle, der er lavet til at følge hele brystet. De skal derimod finde en bh med en kortere bøjle i skålen, som stopper under brystet i stedet for at følge brystet hele vejen rundt.

Bh med kort bøjleLad os lige vende tilbage til bh størrelserne igen!

Jeg bruger 75B, men jeg synes at omkredsen er for løs, skal jeg så vælge en 70B?

"Nej. Der findes et koncept vi kalder ’sister-sizing’. Det er et koncept, som ingen rigtig kender - eller forstår for den sags skyld." kommer det fra eksperten(!)

"Men lad mig forklare det med udgangspunkt i din størrelse; en 75B er det samme som en 70C -  70C har bare en kortere omkreds. Hvis du går den anden vej og skal en størrelse op, vil en 80A også være en B skål - den har bare en større omkreds."

… okay, nu er jeg virkelig forvirret! Kan du lige forklare det igen (og måske pensle det ud og bøje det i neon)?

”Det korte af det lange er, at skålen B ikke er samme størrelse i en 70B og i en 75B. Skålens størrelse ændrer sig afhængig af omkredsen.” forklarer (en meget tålmodig) Natalie.

Ahaaaa! Det vil sige, at jeg skal faktisk prøve en 70C – altså ned i omkreds og op i skål. Så vil skålen være samme størrelse som min 75B?

”Ja!”

Okay, nu tester vi lige eksperten.

Lad os så sige, at du skal have en skål størrelse mindre end 80A. Hvad så?

"Hvis du bruger bh størrelse 80A, men ønsker en mindre skål størrelse, så skal du have en 80AA."

- bum bum hun har svar på det hele!

Hov vent, dobbelt bogstaver betyder at skålen er mindre? Jeg troede det betød at skålen var større – ligesom DD.

"Hvis du bruger en A skål og vil have skålen mindre, bliver det dobbelt, tredobbelt, firdobbelt – jo mere dobbelt, jo mindre skål.” siger Natalie og fortsætter ”Men i den modsatte end af skalaen, er det som du tror – der er en DD dobbelt så stor som en D.

Det er meget forvirrende og faktisk hører DD og DDD slet ikke til i de europæiske størrelser – de er amerikanske, men har fået sneget sig ind hos os alligevel. Meget muligt med den mere og mere udbredte bh shopping på nettet.”

Men hvad er DD og DDD så i vores skema?

”DD er det samme som vores E skål og DDD svarer til vores F skål." - hun er dygtig, no wonder de kalder hende ekspert.

Bh størrelses skema

 

Nu prøver vi lige en ny ekspert, Louise -  og ser om hun kan hjælpe mig med mit bh problem.

Mit problem er, at mine bh stropper ryger ned hele tiden.
Hvad skal jeg gøre?

"En af grundene til at dine bh stropper falder ned, kan være fordi du enten har smalle eller skrå skuldre" forklarer Louise. "Hvis det er tilfældet, vil jeg klart anbefale dig en halterneck bh eller en bh med aftagelige stropper – så kan du krydse stropperne på ryggen. Det vil løse dit problem.”

“Du kan også prøve at justere dine bh stropper og se om det hjælper. Bh stropperne bliver løsere jo mere du bruger bh’en og derfor skal du altid huske, at justere dem en gang imellem."

Louise fortæller også, at rigtig mange kvinder køber bh’er online og aldrig tilpasser stropperne efter deres egne mål, når de modtager dem.

Bh med halterneckHvor mange bh’er skal jeg have?

"Du har sikkert omkring 20 bh’er liggende I din skuffe, inklusiv dem du købte for 10 år siden. Du behøver slet ikke så mange" siger Louise. “Jeg anbefaler 2-3 neutrale t-shirt bh’er - i den farve, som er tættest på din hudtone. Det er dem der skal arbejde for dig på daglig basis – hverdags bh’en. Herefter anbefaler jeg en sort eller farvet t-shirt bh - for at få lidt variation. Du skal også have en hudfarvet og en sort stropløs bh, og en lækker behagelig bh uden bøjle - en bralette bh - til de comfy stunder. Det er 7 bh’er, som du efter mening skal have i din skuffe.”

Okay, Louise glemte så lige alle de flotte og frække bh’er, som man SKAL have og kun har på én gang. Og hvad med alle impuls-køb bh’erne?! Hmmm, jeg ved ikke helt om jeg er med på de 7 - måske kan vi mødes på midten og sige 14..

Hvor mange bh'er skal man have?

Kan man have den samme bh på hver dag?

Please, lad være med det! Ifølge Louise, strækker man i det elastiske materiale, som bh’en er lavet i, når man har bh’en på. Bh’en har brug for 24 – 48 timers pause for, at kunne trække sig sammen igen.

Hvis du har bh’en på flere dage i træk, vil den ikke holde formen i meget mere end et par måneder. Derfor anbefaler hun også at man har 3 hverdags bh’er at skifte mellem.

Hvor tit skal jeg vaske mine bh’er?

"Det afhænger selvfølgelig af hvor tit du har dine bh’er på. Hvis du har dem på flere gange om ugen, så skal du helt sikkert vaske dem én gang om ugen. Hvis du ikke har dem på så tit, behøver du heller ikke vaske dem så tit." - okay, jamen det giver jo sig selv.

"Men det er meget individuelt, og er du en der sveder meget, vil jeg anbefale at du vasker oftere. Vi er alle sammen forskellige og det er vores krop også."

FYI - jo oftere du vasker dine bh’er, jo hurtigere bliver de slidte og går ud af form.

Hvordan skal jeg vaske mine bh'er?

Jeg har hørt, at man skal håndvaske sine bh'er - men er det virkelig nødvendigt?

"Teknisk set, ja. Men vi ved alle sammen, at det får vi ikke gjort – de ryger med vasketøjet i maskinen." - så blev man lige busted. Jeg siger ikke noget og lytter videre.

"Det bedste du kan gøre, når du vasker dine bh’er i vaskemaskinen er, at lægge dem i en vaskepose. På den måde undgår du, at de hænger fast i eller bliver viklet sammen med noget andet."

Jeg har hørt, at man under ingen omstændigheder, må putte dem i tørretumbleren - hvorfor?

"Varme er bh’ens fjende nr. 1. Alle bh’er har en smule spandex i materialet – det er det, som gør at din bh er elastisk og holder formen - og varme ødelægger spandex."

Hvordan skal jeg vaske  mine bh'er?

Jeg siger tusind tak for alle 3 pigers tid, råd og vejledning!

Så blev jeg så meget klogere, på hvordan man finder sin bh størrelse - og nu skal jeg på jagt efter en halterneck bh, så jeg slipper for at mine bh stropper glider ned. Yay!